2010 – Muziekreis Moravië en Krakau

 Zevendaagse muziekreis door Moravië naar Krakau van maandag 27 september tot en met zondag 3 oktober 2010

  

 Maandag 27 september

Verzamelen om 07.00 in de Gerard Doulaan 17 in Muiderberg. Er is voldoende parkeerplaats om gedurende de reis de auto daar achter te laten.. Om 07.30 gaat vandaar een gecharterde bus die ons rechtstreeks naar de luchthaven van Eindhoven brengt.

We vliegen eerst naar Praag met Wizz Air (http://wizzair.com/about_us/fleet/?language=NL). Vertrek 11.55 uur, aankomst 13.10 uur.

De reis wordt vanuit de airport van Praag per luxe touringcar voortgezet.Voor een lunchpakket in de bus wordt gezorgd. En route beluisteren we een collage van Tsjechische muziek door de eeuwen heen.

Omstreeks 16.30 uur arriveren we in het beeldschone stadje Znojmo (www.znojmo.eu), gelegen in het zuidwesten van Moravië. Aldaar wordt een korte stadswandeling (ca 1 uur) onder leiding van een lokale gids georganiseerd. Omstreeks 19.30 uur brengt de bus ons naar het stadje Hnanice (ca. 10 km verder naar het zuiden), waar we in het goede viersterren hotel ‘Happy Star’ inchecken. Het diner wordt gezamenlijk genoten in een nabijgelegen Moravisch restaurant in Stasov.(transfer per bus of wandelend).  De muziek die tijdens de maaltijd ten gehore wordt gebracht door cimbalo-ensemble ‘Aleše Smutného (http://cimbalovamuzika.com) zal niet al te zwaar op de maag liggen, vanwege het overwegend rurale, streekeigene karakter.

Dinsdag 28 september

 De tweede dag voert ons per bus door het heuvelachtige Moravische land. De afstanden zijn niet al te groot, dus er blijft voldoende tijd over voor bezoeken aan karakteristieke stadjes en fraaie kastelen, o.m. Lednice en Valtice (http://www.zamek-valtice.cz). We bezichtigen in het stadje Moravsky Krumlov het vermaarde ‘Slavisch Epos’ van Alfons Mucha (http://nl.wikipedia.org/wiki/Alfons_Mucha).  Omdat zuidelijk Moravië rijk is aan wijngaarden, zal onderweg een wijnproeverijen worden ingepland (www.sonberk.cz).

 De eindbestemming van de aangename sightseeing is het goede hotel Myslivna (www.hotelmyslivna.cz/) nabij de hoofdstad van Moravië, Brno. Na de gezamenlijke maaltijd  treedt in een afzonderlijke ruimte in het hotel speciaal voor ons reisgezelschap het internationaal hoog aangeschreven ‘Martinu Kwartet’ (http://martinuquartet.eu) op. Zij spelen Leoš Janaceks  2e strijkkwartet ‘Intieme Brieven’en het 7e strijkkwartet van Bohuslav Martinů ‘Concerto da Camera’ . Een prachtige afsluiting van dag twee.

Woensdag 29 september

Na het (vroege) ontbijt in het hotel reizen we per touringcar naar de noordelijk gelegen mooie stad Olomouc. We bezichtigen aldaar de barokke Vaclava Dom en  bezoeken aansluitend de St. Moric. (http://www.moric-olomouc.cz/fotogalerie_varhany.htm) In deze kerk bevindt zich het oudste authentieke barok orgel van Europa. Dit orgel zal voor ons worden bespeeld met uitleg over het instrument.  In de stad wordt daarna gezamenlijk in het in jugendstil gebouwde en ingerichte restaurant ‘Villa Primavesi’ (http://www.vilaprimavesi.cz/ ) geluncht.

Na het middageten reizen we verder naar de meest oostelijke stad van Moravië: Ostrava. We logeren in het super-de-luxe hotel, Imperial (met binnenzwembad)  (www.mamaison.com/ostrava-hotel-imperial.html). We slaan daar ons bivak op voor twee cultureel interessante dagen. ‘s Avonds (18.30-21.00 uur) genieten we om te beginnen in het schitterende Moravisch Silezeense Theater (www.ndm.cz) van een balletvoorstelling van Giselle op muziek van Alphonse Adam. Na afloop diner, op eigen gelegenheid, ergens in een van de talrijke eetgelegenheden in en om Stodolni Ulica, het uitgaanscentrum van Ostrava.

Donderdag 30 september

Deze dag wordt er niet gereisd. In samenwerking met de directie  het Conservatorium wordt een enkele uren durend ‘kijken achter de schermen’ georganiseerd. Verder is er gelegenheid om de stad te verkennen en op eigen gelegenheid te winkelen. Twee zeer interessante eenakters, de opera’s ‘Sarka’ van Leos Janáček en ‘Ariadne’ van Bohuslav Martinů worden van 18.30 tot 21.30 uur opgevoerd in het Operahuis van de stad. Voorafgaand inleiding door uw reisleider. Na afloop diner naar eigen keuze in de gezellige binnenstad.

Vrijdag 1 oktober

 Na het ontbijt in het hotel Imperial vetrekken we met onze bus richting Polen. We verlaten Noord Moravie en maken een fraaie tocht richting de zuid Poolse stad Krakau.

Nabij  Krakow hebben we een stop in Wieliczka, om de wereldberoemde zoutmijnen te bezichtigen. 

 De Wieliczka-zoutmijn ligt in het plaatsje Wieliczka nabijKrakau. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het winnen van zout op deze plek werd voor het eerst vermeld in 1044. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter. De zoutmijn kwam voor op de allereerste Werelderfgoedlijst ooit (daterend uit 1978). Tussen 1989 en 1998 stond het ook op de lijst van bedreigd erfgoed omdat de zoutsculpturen werden aangetast door vocht. Een groot conservatieprogramma heeft dit tij weten te keren.

De mijn is ook bijzonder vanwege zijn lange toeristische traditie. Al aan het einde van de 15e eeuw kwam de elite dit ondergrondse wonder aanschouwen. Beroemde bezoekers uit het verleden zijn onder andere Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang von Goethe, Alexander von Humboldt, Dmitri Mendeleev, Robert Baden-Powell en Karol Wojtyła (de latere Paus Johannes Paulus II). Bezoekers worden heden ten dage rondgeleid over een 3.5 km lange route langs standbeelden van historische en mythische figuren, allemaal uitgehouwen in het rotsachtige zout. Verder zijn er een ondergronds meer, een kapel en worden er oude werktuigen getoond ter illustratie van de historie van de zoutwinning. Elk jaar bezoeken zo’n 800.000 toeristen de mijn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de zoutmijn gebruikt door de Duitse bezetters als opslagplaats.

In 1992 is de productie van zout er stopgezet, na een grote overstroming.

We logeren twee dagen in het charmante hotel Maltansky (www.donimirski.com), slechts enkele minuten lopen van het historische stadscentrum van Krakau verwijderd. ‘s Avonds – geen georganiseerd programma. Dineren op eigen gelegenheid.

Krakau 

Zaterdag 2 oktober

Stadswandeling in Krakau met bezoek aan het kasteel Wawel onder leiding van een lokale gids. Vroeg in de avond bezoeken we in de Philharmonie van Krakau een concert, verzorgd door het Krakau Philharmonisch Orkest. Er resteert na afloop van het concert nog een lange avond om al dan niet gezamenlijk de bloemetjes flink buiten te zetten.

 Zondag 3 oktober

In de loop van de ochtend vertrek per bus naar het vliegveld van Katowice voor terugvlucht naar Nederland. Wizz Air vertrekt om 11.00 uur en arriveert in Eindhoven om 12.50 uur. De charterbus levert ons ca. anderhalf uur later af in Muiderberg.

De reis wordt door ondergetekende in samenwerking met reisbureau Czech Point georganiseerd. Met deze organisatie heb ik in verleden diverse heel geslaagde reizen naar Tsjechië gerealiseerd. Alena Bliekova, een Tsjechische die uitstekend Nederlands spreekt zal ons onderweg begeleiden. Echt een toegevoegde waarde! Aan haar hebben we onder meer het contact met het ‘Martinů Kwartet’ te danken.

This entry was posted in Verslagen. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.