Biografie

Maak van je hobby je vak!

Na jaren werkzaam te zijn geweest als management consultant is de van origine als econoom en registeraccountant opgeleide Han van Tulder (Amsterdam, 1944) overgestapt naar de wereld van de klassieke muziek. Niet uitvoerend, daarvoor schieten zijn talenten (helaas) te kort. Wel:

Muziekreizen

Tot voor kort organiseerde Han voor vrienden operareizen naar het buitenland, waaronder niet alledaagse bestemmingen (voorbeelden: de Baltische Staten,  de Krim en Odessa, Moravië en Krakau, Lviv en Kosice.

Programma-inleidingen

Voor concerten in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, het Muziekgebouw aan het IJ en Felix Merites, georganiseerd door de stichting  Kamermuziek Amsterdam (KAM), de Zaterdagmatinée, BOZAR in Brussel zijn door Han jarenlang ‘leesbare’ programma-inleidingen geschreven en interviews gemaakt met uitvoerende kunstenaars. Voor onder meer de Sinfonia Rotterdam, het Amati Ensemble en het Muziekfestival van Zeeuwsch-Vlaanderen schrijft hij nog steeds regelmatig toelichtingen op de muziek, die de orkesten en ensembles spelen en maakt hij teksten voor de boekjes van de cd’s, die zij uitbrengen.

Lezingen over muziek

Maandelijks verzorgt Han lezingen over muziek .  Al jaren is de rode draad  van deze causeriën muziek geïnspireerd op literaire werken van grote schrijvers en andere niet muzikale thema’s.  Daarnaast produceert Han op verzoek ook muziekbijeenkomsten over uiteenlopende religieuze en profane onderwerpen. Voorbeelden: Stabat mater en Magnificat door de eeuwen heen; muziek en landschap, muziek en vogel(gezang),  muziek en sprookjes, ‘De vrouwelijke noot’ over vrouwelijke componisten, Venus (muziek én bijbehorende beelden) en ‘Sprong in het heelal’ (muziek in en over de ruimte).

Muziekarchief

Han verzamelt en documenteert opnamen van klassieke muziek (de collectie is inmiddels uitgegroeid tot zo’n 13.000 cd’s en systematisch vastgelegd in meer dan 65.000 records). Verder beschikt hij over een uitgebreide bibliotheek met boeken en tijdschriften over muziek.

J.L.M. van Tulder (info@hanvantulder.nl)

Muiderberg, september 2014